Ny målvaktsskada i Djurgården efter pååkning – inlånad keeper hjälte

(27437) Galajda Hutchings
Bildbyrån

Publicerad: 8 april 2023

STOCKHOLM. Djurgården har redan fått förstemålvakten Carl Lindbom skadad i semifinalen mot Björklöven.
I den fjärde matchen blev reserven Matthew Galajda påkörd av retstickan Alex Hutchings – så nu har Djurgården tredjemålvakten Jesper Myrenberg i målet. Och han blev hjälte när Djurgården vände 3–2-underläge till seger med 5–4

Den fjärde allsvenska semifinalen på ett utsålt Hovet och 8 094 åskådare är på väg att bli en klassiker.

I den första perioden tog Björklöven ett målmässigt initiativ och gjorde både 1–0 genom Gustav Possler och 2–0 genom Alex Hutchings. Men inom loppet av 15 sekunder kom Djurgården tillbaka och båda gångerna var det den kanadensiske backen Stefan Elliott som hittade rätt bakom Björklövenmålvakten Joona Voutilainen.

Umeålaget återtog ledningen med 3–2 sedan poängkungen från grundserien Nick Schilkey petat in pucken och spräckt sin slutspelsnolla.

I den andra perioden fortsatte Djurgården sin kvitteringsjakt, men då blev hemmamålvakten Matthew Galajda påkörd av Björklövens slutspelsspecialist, retstickan Alex Hutchings. För det fick han två minuters utvisning för målvaktsinterference, men det skapade oerhörd irritation i Djurgårdslägret.

Förstemålvakten Carl Lindbom är skadad sedan den första matchen i semifinalen då han halvvägs in i period två fick en motståndare över sig och skadade ena benet. Sedan dess har Matthew Galajda vaktat Djurgårdsmålet och från Linköping har målvakten Jesper Myrenberg kallats in för spel eftersom han är registrerad så att han kan spela för Djurgården den här säsongen. Myrenberg har under säsongen bara tränat några gånger med Stockholmslaget. På påskafton har han kastats in i hetluften för första gången.

Djurgårdens inlånade målvakt från Linköping, Jesper Myrenberg, har fått rycka in sedan både Matthew Galajda och Carl Lindbom skadats. Foto: Bildbyrån.

Jesper Myrenberg spelar på grund av Galajdas skada. Den 25-årige kanadensaren blev ordentligt omskakad av smällen och skickades ut till omklädningsrummet. Myrenbergs senaste match med LHC var i 52:a och sista SHL-omgången den 9 mars, så det här är hans första match på en månad.

När han hoppade in i kassen efter 4.24 i den andra perioden ledde Björklöven matchen med 3–2. Därefter kvitterade Djurgården i powerplay, lagets första mål i numerärt överläge i semifinalserien mot Björklöven, och det var Daniel Brodin som fick hål på Djurgårdens PP-nolla. Linus Klasen var tillbaka i Stockholmslaget efter att ha missat två matcher och var inblandad med en assist till 3–3-målet.

Noah Östlund gav sedan Djurgården ledningen med 4–3 och Gustav Possler utjämnade till 4–4. Djurgården lyckades bättre än tidigare i powerplay i semifinalen och Daniel Brodin gjorde sitt andra mål i powerplay när han satte 5–4 efter 14.46 i den tredje perioden.

Matchen tog ny fart en knapp halvminut senare då Djurgårdsforwarden Lukas Vejdemo först drog på sig två minuter för en interference innan han i sekvensen efter satte klubban i magen på Björklövens Fredric Weigel och fick matchstraff 5 + 20 minuter för en spearing.

Trots våldsam forcering lyckades Björklöven inte kvittera utan Djurgården höll undan och vann med 5–4. Semifinalen är utjämnad till 2–2 i matcher och går alltså minst till sex matcher.

Djurgårdens IF–IF Björklöven 5–4 (2–3, 2–1, 1–0)

Mål, DIF: Stefan Elliott 2, Daniel Brodin 2, Noah Östlund

Björklöven: Gustav Possler 2, Alex Hutchings, Nick Schilkey

Skott: 26–2 (11–8, 10–7, 5–7)