Andrae tvåmålsskytt: "Det släpper lite från axlarna"

(24401) Emil Andrae
Bildbyrån

Publicerad: 12 augusti 2022

FacebookXWhatsApp

EDMONTON. Efter den skakiga premiären mot Schweiz tog Juniorkronorna en stabil seger mot Österrike.

Sverige producerade i powerplay och lagkaptenen Emil Andrae blev tvåmålsskytt när Sverige vann med 6–0.

– Det var grymt skönt. Det släpper lite från axlarna och man kan slappna av lite mer i fortsättningen, säger Andrae till HockeyNews.se.

Schweiz pressade Juniorkronorna i premiären men mot Österrike så kontrollerade svenskarna spelet och man tog en betryggande seger vid lunchtid i Edmonton under fredagen.

Sverige sköt 21 skott i första perioden och gick till pausvilan med en 1–0-ledning efter att Simon Edvinsson gjort sitt första mål i turneringen.

I andra perioden lossande spelet i powerplay för Juniorkronorna.

Isak Rosén ökade på till 2–0 med ett direktskott från sin position till höger i numerära överlägen.

Sedan var det dags för lagkaptenen Emil Andrae att punktera den här tillställningen i Rogers Place.

Den spelskicklige backen satte vackert 3–0 med ett välriktat handledsskott högt bakom Leon Sommer i Österrikes kasse och mindre än en minut senare så gjorde Andrae sitt andra mål för kvällen när han knäppte i väg ett skott från blålinjen i spel fem mot fyra.

– Jag tycker vi gör en fullt godkänd match, vi kontrollerar det redan från start och genom tre perioder så tycker jag vi är det bättre laget. I andra och tredje tar vi oss in på kassen i det farliga området och det belönar sig, säger Andrae.

Sverige kontrollerade den tredje perioden och hade bud på mer – Fabian Lysell fick chansen på straff men lyckades inte överlista Sommer den gången men Lysell skulle få spräcka sin målnolla.

I bytet efteråt hittade han en lucka från snäv vinkel och det var tredje målet i powerplay för Sverige.

Jesper Wallstedt startade i premiären och nu valde Tomas Montén att spela Calle Clang från start mot Österrike och Röglemålvakten räddade samtliga 14 skott och höll nollan.

Nu kan JVM-laget börja blicka fram mot det hittills tuffaste testet i turneringen.

Under natten mot måndag svensk tid (04.00) ställs Juniorkronorna mot USA.

Österrike–Juniorkronorna 0–6 (0–1, 0–3, 0–2)
Mål: Emil Andrae 2, Simon Edvinsson, Isak Rosén, Theodor Niederbach.
Skott: 14–40 (3–21, 6–10, 5–10)